mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Erdei Tamás
Dr. Erdei Tamás
Metropol
főszerkesztő


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Érdemes Budapesten forgatni REG
2009-07-14 10:00 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Tegnapi cikkünkben bemutattuk, hányféle városként jelent már meg Budapest a hollywoodi mozikban. De miért érdemes a producereknek Magyarországot választani?

Az utóbbi években zárkóztunk fel Prága mellé

Ha a hollywoodi filmesek az elmúlt két évtizedben Közép-Európát választották forgatási helynek, a legtöbb esetben Prága győzött. A kiváló filmes múlt és a szakmai feltételek mellett ennek más okai is voltak. Csehországban volt egy időszak, amikor több évre leállították a hazai filmgyártás támogatását annak érdekében, hogy a filmes infrastruktúrát fejleszteni tudják a bérmunkák (tehát a külföldiek) számára.

Prága így jópár évig nemcsak a turisták számában és költésében, hanem az ott forgatott filmek számában és minőségében is megelőzte fővárosunkat. Olyan szuperprodukciók készültek itt, mint az Amadeus (1984), a Mission Impossible (1996), az XXX (2002), a The Bourne Identity (2002), a Van Helsing (2004) vagy az Alien vs Predator (2004).

Budapest csak az elmúlt években lett a cseh főváros komoly versenytársa. Egyrészt a 2004. évi II. törvény (a mozgóképről) lehetővé tette a magyarországi gyártás költségeinek 20 százalékának visszaigénylését - bármilyen nemzetbeli is a gyártó. Ezzel lényegesen olcsóbb lett itt forgatni, mint korábban.

Másrészt a Mafilm budapesti, Róna utcai stúdiója és a fóti bázis mellé elkezdtek felépülni a nagy stúdiók. Etyeken a Korda Stúdió, melynek első filmje a Hellboy 2 volt - ennek magyarországi forgatása körülbelül 7 milliárd forintot tett ki. Pomázon felépült a Stern Stúdió, ahol a Diótörő című balett-filmet forgatták Andrej Koncsalovszkij rendezésében. Végül Mogyoródon az Asztra stúdió.

következő oldal >>
Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Értékesítése/forgalma hány százalákát várja online/digitális csatornákból 2017-ben?

0-10%

11-20%

21-30%

31-40%

41-50%

51-60%

61-70%

71-80%

81-90%

91-100%

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!