mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Bánki Tamás
DrLinkedin
Alapító, Tulajdonos, Linkedin tréner


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Véleményezésre küldte a köztársasági elnök az új médiatörvényt
2009-01-05 09:50 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Sólyom László szerint háttérbe szorul a pályáztatás követelménye az új tervezetben, ezért kéri az alkotmánybírák véleményét.

Sólyom László véleményezésre küldte az Alkotmánybíróságnak a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény módosításáról szóló törvényt. Véleménye szerint a médiatörvény módosítása háttérbe szorítja a pályáztatás követelményét a pályázat nélküli szerződésmegújítással szemben, ami ellentétes az Alkotmánybíróság sajtószabadsággal és információszabadsággal kapcsolatos gyakorlatával.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint a törvény ily módon aránytalan előnyökhöz juttatná a jelenlegi műsorszolgáltatókat a pályázni kívánó új társaságokkal szemben, s ez sérti az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét is.

A hatályos Médiatörvény értelmében a műsorszolgáltatási jogosultság nyílt pályázaton szerezhető meg, rádiók esetében hét, televíziók esetében tíz évre. Ennek az időnek a lejártakor újból pályázatot kell kiírni, de ha a műsorszolgáltató bejelenti az erre vonatkozó igényét, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egy ízben pályázat nélkül is megújíthatja a műsorszolgáltatási szerződést legfeljebb öt évre. Ennek lejártakor viszont mindenképp pályázatot kell kiírni.

Az Országgyűlés által 2008. december 15-én elfogadott törvény lehetőséget adna arra, hogy az ORTT immár egymást követően több esetben is megújítsa a műsorszolgáltatási szerződést. Erre a digitális átállásig lenne lehetőség, ami a televíziók esetében a 2012-es, a rádiók esetében pedig a tervek szerint a 2014-es esztendőt jelenti.

Sólyom László álláspontja szerint ez a módosítás sérti az Alkotmánynak a sajtószabadságot biztosító 61. § (2) bekezdését. A digitális átállásig ugyanis az elektronikus médiapiacon meghatározó jelentősége van annak, hogy a frekvenciák korlátozottan állnak rendelkezésre. Ezért garanciális jelentősége van a jelenlegi pályázati rendszernek, hiszen ennek révén van lehetőség új szolgáltatók megjelenésére - áll a közleményben.

A köztársasági elnök indítványában arra is felhívta a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság egy 2007-es határozatában megállapította: a műsorszolgáltatási pályázati eljárás szabályai súlyos alkotmányossági hiányosságban szenvednek. A pályázati értékelési szempontok törvényben nem szabályozottak, a döntéshozatali eljárás pedig a pályázók és a nyilvánosság számára nem áttekinthető.

Ezt a hiányosságot az AB határozata alapján 2007. december 31-ig kellett volna az Országgyűlésnek pótolnia, ám ez a mai napig nem történt meg, sőt a most elfogadott törvény még a jelenleg fennálló garanciákat is háttérbe szorítja, ami Sólyom László szerint elfogadhatatlan.

A köztársasági elnök szerint az is aggályos, ahogy a Törvény az ORTT döntéshozatali szabályait módosította. Eszerint az ORTT tagjait az őket jelölő képviselőcsoportok parlamenten belüli mindenkori arányának megfelelő szavazati mérték illeti meg a szolgáltatási szerződés megújításáról szóló döntés során. Ez a megoldás kétséget ébreszthet az ORTT-nek a pártoktól független működését illetően, holott a Médiatörvény kifejezetten előírja, hogy a Testület és tagjai csak a törvénynek vannak alárendelve, és tevékenységük körében nem utasíthatók.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!