mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Csermely Ákos
Csermely Ákos
Média Hungária konferenciairoda
vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Megbüntette a Közbeszerzési Döntőbíróság az NFÜ-t és a Mindshare-t REG
2009-02-12 09:35 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az eljárás a közbeszerzési eljáráson annak idején szintén elindult Media Planning Group (MPG) kérelme alapján indult.

A Közbeszerzési Döntőbíróság (KD) 2009. február 4-én megbüntette az NFÜ-t és a Mindshare-t a 2008 júliusában lefolytatott közbeszerzési eljárást lezáró szerződés törvénytelen módosítása miatt. Ennek keretében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségre (NFÜ) 2 milliós, míg a Mindshare médiaügynökségre 1,5 millió forintos bírságot szabott ki a KD, emellett a cégeknek meg kell fizetniük az MPG-nek a 900 ezer forintos igazságszolgáltatási díjat is.

Az NFÜ a tender egyik feladataként egy konkrét médiaterv megvalósítását írta elő, mint szerződéses feltételt. A tenderen az MPG is indult és magasabb árajánlata miatt a Mindshare mögött végzett. A kampány után végzett részletes monitoringja azonban kimutatta, hogy a megvalósult kampány minden médiatípus esetében jelentősen eltér a szerződésben rögzített médiatervtől.

Az MPG azért fordult a Közbeszerzési Döntőbíróság, mert a tervtől való ilyen mértékű eltérést nem látta indokoltnak, és mivel a megvalósult médiaterv olyan mértékű költségcsökkenést jelentett volna a többi induló által beadott tender-árajánlatban is, hogy az akár más végeredményt is hozhatott volna.

Az eljárás tárgyát képezte emellett egy, a televízió tekintetében megkötött szerződésmódosítás is: TCR (társadalmi célú) kampányról nem-TCR kampányra. A KD megállapította, hogy a szerződésmódosításnak nem voltak meg a közbeszerzési törvényben előírt feltételei, és az NFÜ tartalmilag nem megfelelően és nem teljes körűen közölte a szerződés módosításának tartalmát.

Az eljárás során derült ki, hogy a rádió és a közterület tekintetében is más valósult meg, mint a szerződött terv, de ez nem az NFÜ által elfogadott szerződés-módosítás keretében történt. Az ügynökség nem szerződésszerű teljesítéséről tehát ezesetben az NFÜ-nek elvileg tudomása sem volt. Az NFÜ tehát elfogadta a Mindshare által szerződésszerűnek minősített teljesítéseket, és ennek ellenkezőjéről csak az eljárás során benyújtott monitoringból értesült. A Döntőbíróság viszont ez utóbbi kérdésben kijelentette, hogy nincsen hatásköre, ez inkább egy polgári peres eljárás során rendezhető a felek között.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!