mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Eszes Tamás, főiskolai tanár...
Dr. Eszes István
Budapesti Gazdasági Főiskola
főiskolai tanár


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
ORTT: nem törvénytelen a Jóban rosszban NFÜ-támogatása REG
2009-02-27 16:30 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A Testület nem volt egységes a döntésben. Szalai Annamária különvéleményt is kiadott.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) többsége úgy döntött, hogy az NFÜ és a TV2 között létrejött szerződés, s az ezen alapuló támogatás nem sérti a médiatörvény 18. § (3) bekezdését, azaz az együttműködés nem korlátozza a szerkesztői szabadságot.

A szerződés értelmében az NFÜ összesen 200 millió forinttal járul hozzá a Jóban rosszban című sorozat 82 epizódjának elkészítéséhez, melyek cselekményébe a műsorszolgáltató beleszövi az uniós pályázatokkal kapcsolatos, NFÜ-vel közösen kialakított történetszálat.

Szalai Annamária szerint azzal, hogy az ORTT jogszerűnek minősítette ezt a támogatási formát, azaz törvényesnek tekinti, hogy állami intézmények anyagi támogatást nyújtsanak annak érdekében, hogy egy sorozatban közérdekű információk jelenjenek meg, veszélyes precedenst alapozott meg. Az ORTT tagja azért tartja a döntést aggályosnak, mert a hatósági döntés szabad utat enged az állami, kormányzati intézmények tartalombefolyásolási kísérleteinek.

"A döntés ezzel tágra nyit egy eddig még zárva tartott kiskaput: állami intézmények ezentúl szabadon beleszólhatnak a műsorszámok tartalmába, úgymond közérdekű információkkal ellátva bennünket, állampolgárokat. A közérdekű tájékoztatás címszó alá azonban sok mindent be lehet sorolni. Aggályra adhat okot, hogy következetes jogalkalmazás hiányában az adott testületi többség dönti el, hogy mi a közérdek" - áll Szalai Annamária közleményében.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!