mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Tóth Gábor
Geometry Global
CEO


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Érdemes Budapesten forgatni
2009-07-14 10:00 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Tegnapi cikkünkben bemutattuk, hányféle városként jelent már meg Budapest a hollywoodi mozikban. De miért érdemes a producereknek Magyarországot választani?

Az utóbbi években zárkóztunk fel Prága mellé

Ha a hollywoodi filmesek az elmúlt két évtizedben Közép-Európát választották forgatási helynek, a legtöbb esetben Prága győzött. A kiváló filmes múlt és a szakmai feltételek mellett ennek más okai is voltak. Csehországban volt egy időszak, amikor több évre leállították a hazai filmgyártás támogatását annak érdekében, hogy a filmes infrastruktúrát fejleszteni tudják a bérmunkák (tehát a külföldiek) számára.

Prága így jópár évig nemcsak a turisták számában és költésében, hanem az ott forgatott filmek számában és minőségében is megelőzte fővárosunkat. Olyan szuperprodukciók készültek itt, mint az Amadeus (1984), a Mission Impossible (1996), az XXX (2002), a The Bourne Identity (2002), a Van Helsing (2004) vagy az Alien vs Predator (2004).

Budapest csak az elmúlt években lett a cseh főváros komoly versenytársa. Egyrészt a 2004. évi II. törvény (a mozgóképről) lehetővé tette a magyarországi gyártás költségeinek 20 százalékának visszaigénylését - bármilyen nemzetbeli is a gyártó. Ezzel lényegesen olcsóbb lett itt forgatni, mint korábban.

Másrészt a Mafilm budapesti, Róna utcai stúdiója és a fóti bázis mellé elkezdtek felépülni a nagy stúdiók. Etyeken a Korda Stúdió, melynek első filmje a Hellboy 2 volt - ennek magyarországi forgatása körülbelül 7 milliárd forintot tett ki. Pomázon felépült a Stern Stúdió, ahol a Diótörő című balett-filmet forgatták Andrej Koncsalovszkij rendezésében. Végül Mogyoródon az Asztra stúdió.

következő oldal >>
Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön melyik konferenciát várja a legjobban?

Marketing Summit (2019. szeptember 12-13.)

Internet Hungary (2019. október 1-2.)

Brand Festival (2019. november 20-21.)

Mindegyiket ugyanannyira várom

Egyiket sem várom

IT Manager
[2019-08-06]
Projektmenedzser
[2019-08-06]
tovább  
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!