mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kaprinay Zoltán
Kaprinay Zoltán
Bónusz Brigád
alapító, vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Adathalászat: nő a tudatosság, nehezebb az önvédelem
2010-02-04 13:10 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az RSA felmérése szerint jobban tudjuk már, mi az adahalászat, de nem feltétlen tudjuk kivédeni.

22 országra kiterjedő felmérést végzett az RSA, melynek keretében arról kérdezett aktív netezőket, hogy miként vélekednek az online kockázatokról, mit tudnak ezekről, s szerintük hogyan tudnának e téren előrelépni az online szolgáltatók. Mint kiderült, a válaszadók háromnegyede (76%) tudatában van a netes fenyegetéseknek, ami jelentős fejlődést jelent 2007-hez képest, amikor ez az arány csupán 38% volt. A tudatosság azonban nem feltétlen növeli a biztonságérzetet: 89% még mindig aggódik az adathalászat miatt.

Ez nem is csoda, mert maga az adathalászat is hatékonyabbá vált az elmúlt években. Tíz válaszadóból három állította, hogy áldozatául esett már adathalász-csalásnak, ami hatalmas növekedés 2007-hez képest: ekkor még csupán 5% volt az így becsapottak aránya. Ebben az online bűnözés kifinomultságán túl az is szerepet játszhat, hogy volumenükben is nőttek e támadások.

Bár a jól bejáratott technikákat már ismerik a gyakran netezők, de az RSA szerint nem igazán jut figyelem az olyan, újabb fenyegetésekre, mint a telefonos adathalászat (vishing), vagy az SMS-ben, szöveges üzenetek formájában indított adathalász-támadások (smishing). A válaszadóknak csak a negyede van tisztában a vishing, harmada pedig a smishing veszélyeivel. Ez azért jelent gondot, mert éppen e területen húztak bele igazán az utóbbi egy évben a cyber bűnözők.

Talán még nyugtalanítóbb, hogy nem csupán a banki tranzakciók kapcsán vadásznak a bűnözők a netezőkre. Tehetik ezt, mivel egyre több ember életében kap mindennapi, növekvő szerepet a világháló, és a mind népszerűbb közösségi hálózatokon egyre több felhasználóval, egyre több adatot osztunk meg. Ráadásul egyre inkább ösztönzik az e-ügyintézést is, amikor kifejezetten érzékeny állampolgári adatokat is meg kell adni.

Az adatlopástól való félelemhez kapcsolódó válaszok az "eléggé aggasztó"-tól a "nagyon aggasztó"-ig terjedtek az online bankolás (86%) esetében, míg az egészségügyi portálnál 64%, a kormányzati portálnál 68%, a társadalombiztosítási webhely esetében 81% vélekedett így. Ez azt mutatja, hogy a leginkább védendőnek és a legértékesebbnek a pénzügyi információkat tartják az emberek, bár ebben benne van az is, hogy talán kevésbé tudják, mennyi kárt lehet okozni a többi, elsőre kevésbé érzékenynek látszó adat ismeretében.

A felmérésben megkérdezettek 80 százaléka mondta azt, hogy a bankoknak erősebb biztonsági eszközöket kell használniuk, az online banki belépésnél nem elég a felhasználónevet és jelszót bekérni. 90 százalékuk elvárja, hogy a bank figyelje az internetes tranzakciókat. Amikor pedig a biztonsági szolgáltatások használatáról kérdezték őket, az emberek 98 százaléka állította, hogy "meglehetősen" vagy "nagyon is kész" erősebb biztonsági eszközöket használni.

Arra a kérdésre, hogy az erősebb biztonság befolyásolná-e az online tranzakciók iránti bizalmukat, a válaszadók 92 százaléka azt válaszolta, hogy igen, erősítené azt. Amikor arról kérdezték őket, milyen hatással lennének a felhasználónév és jelszó megadásán túlmutató, erősebb biztonsági funkciók az online kommunikáció mértékére, 72 százalék mondta azt, hogy ettől valószínűleg szívesebben kommunikálna és adna meg személyes információkat online.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!