mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Tóth Gábor
Geometry Global
CEO


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Hat érv az Apple vezérétől a Flash kiszorítására
2010-05-03 09:24 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Steve Jobs nyílt levele szerint nem üzleti, hanem technológiai okok állnak amögött, hogy nem működik az Adobe terméke az iPad-en.

Nyílt levélben indokolta Steve Jobs, az Apple vezére, hogy miért nem fut az Adobe Flash az iPhone, iPod és iPad készülékeken. A legtöbben, így a Flash-t birtokló Adobe is üzleti kiszorítósdival magyarázza a döntést, ám Jobs szerint nem ez, hanem technológiai megfontolások húzódnak meg mögötte. Cáfolja azt az Adobe-állítást is, miszerint az Apple rendszere zárt, az Adobe Flash pedig nyitott. Szerinte éppen fordítva van.

Jobs hat főbb pontba szedte össze az érveit:

1. "Nyitottság": Jobs szerint a Flash valójában zárt rendszer. Akkor is, ha egyébként szabadon letölthető, használható. Valójában mindez az Adobe engedélyéhez kötött. Ez ellenkezik az Apple azon elvével, hogy a nyitott webes sztenderdeket támogatja, amilyen a HTML5, a CSS vagy a JavaScript.

2. "A teljes web": Az Adobe érve szerint azért is hibás a Flash kiszorítása az iPad-ről, mert a webes videók 75 százaléka e formátumban érhető el. Jobs szerint Flash nélkül sem csorbul a webes élmény, mert a videók jelentős hányada már most elérhető a legnagyobb szereplőknél a modernebb H264 formátumban is, amit viszont támogatnak az Apple eszközei. A Flash játékok kizárásáról pedig annyit ír, hogy így is több mint 50 ezer játék érhető el az App store-ban.

3. "Megbízhatóság, biztonság és teljesítmény": Jobs utal a Symantec azon közlésére, hogy a Flash biztonsági szempontból rosszul teljesít. Saját statisztikáik pedig azt mutatják, hogy a Mac gépek leginkább a Flash miatt szoktak lefagyni. Ezek olyan problémák, amelyeket Jobs állítása szerint már évek óta próbálnak megoldani az Adobe-bal, de eddig nem sikerült. Ugyanígy nem láttak még bizonyítékokat arra, hogy a Flash stabilizálódott volna a mobil eszközökön. Szerinte a fFash engedélyezése az i-kütyük teljesítményének és biztonsági szintjének csökkenéséhez vezetne.

4. "Takarékosság": A Flash videók gyakran szoftveres dekódolást igényelnek a mobil eszközökön, ami eszi az akkumulátort. Jobs szerint pontosan kétszer olyan gyorsan fogy az elem, mintha a hardvernek H264 videót kell dekódolnia.

5. "Érintőképernyő": Az Apple vezére szerint a Flash-t nem érintőképernyős eszközökre tervezték, az még az egeres PC éra terméke. Úgy gondolja, emiatt úgyis újra kell tervezni a legtöbb Flash-ben készült oldalt, s ha ez megtörténik, miért ne helyettesítenék azt újabb, nyitott technológiákkal.

6. "Harmadik fél beengedése": Jobs szerint az lenne a cél, hogy a fejlesztők közvetlenül az Apple eszközeire, illetve operációs rendszerére fejlesszenek, és ne kelljen figyelemmel lenniük az olyan, harmadik fél által biztosított eszközökre, mint a Flash. Annak engedélyezése elvonná a fejlesztői figyelmet és a lendületet az Apple eszközeit érintő innovációktól.

"A Flash-t a PC érában alkották meg, PC-re és egérre. A Flash az Adobe számára sikeres üzlet, és érthető számunkra, hogy miért akarják kiterjeszteni a PC érán túlra is. De a mobil éra a kis teljesítményű eszközökről, az érintőképernyős interfészekről és a nyitott web sztenderdekről szól. Ezeken a területeken a Flash kivétel nélkül elbukik. A mobil érában megalkotott új, nyílt web sztenderdek, mint a HTML5 fognak győzedelmeskedni a mobil eszközökön (és a PC-ken is). Lehet, hogy az Adobe-nak inkább kiváló minőségű HTML5 eszközök fejlesztésére kellene fókuszálnia, és kevesebbet kellene kritizálnia az Apple-t, hogy maga mögött hagyhassa a múltat" - zárta levelét Steve Jobs.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!