mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Mobilra költözne az állam
2011-04-07 08:00 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Van még mit fejleszteni az elektronikus közigazgatáson, de látszanak már kedvező kezdeményezések.

A kereskedelemhez, a pénzügyi tranzakciókhoz vagy a különböző szolgáltatásokhoz képest jelentős a lemaradása a közigazgatás "elektronikusításának" - mondta el a szerdai Smartmobil konferencián Fekete Gábor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkára.

"Ha az élet legkülönbözőbb területein már bátran bízunk a mobiltechnológiában, akkor a közigazgatás terén is kellene" - mondta el a politikus. Eddig - afféle ez van, ezt kell szeretni alapon - a fejlesztők és az üzemeltetők mondták meg, hogy mire van szüksége az e-közigazgatásnak és felhasználóinak, ami hibás hozzáállás, mert kevéssé hatékony rendszereket szül.

Az ügyintézés során ma már nem eltűrhetők a hosszú várakozási és válaszadási idők az állampolgárok részéről, ezért érdemben ki kell használni az új eszközökben rejlő lehetőségeket. Erre voltak korábban is próbálkozások, s bár a WAP alapú ügyintézés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az SMS-es annál inkább - mondta el a helyettes államtitkár.

A közigazgatásnak szembe kell néznie saját alacsony hatékonyságával, s arra kell törekednie, hogy olcsó és használható legyen, ne csak a szervezeteken belüli, hanem az ügyfelekkel történő érintkezés során is. Fontos a Fekete Gábor által nagytakarításnak nevezett folyamat is, vagyis hogy az elavult módszerektől meg kell szabadulni.

Az egyszerűsítésben sokat segíthetne, ha mindent a maga szintjén kezelnének, vagyis hogy kiválasszák a feladat elvégzésére képes legegyszerűbb rendszereket, a magasabb szintek pedig fogadják el azok döntéseit. A mindent központilag irányítani akaró minta nem életképes - tudhattuk meg a helyettes államtitkártól.

A hazai közigazgatásban vannak már kezdeményezések az új eszközök kihasználására. Fekete Gábor példaként említette az állampolgári bejelentéseken alapuló, mobileszközökkel támogatott közterületfelügyelő rendszert, amely a gyors információgyűjtésben és a megfelelő eljárások hatékony elindításában hasznos.

A politikus azt is bejelentette, hogy az új kormányzati portál, a kormany.hu is hamarosan mobilra optimalizált oldallal rukkol elő.
Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!