mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Király András
Király András László
The Cook Kft.
projekvezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Így neteznek a gyerekek
2011-10-10 15:41 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Egyre többet neteznek a gyerekek, veszélyeket is rejt magában a körükben is egyre népszerűbb közösségi média.

Számos európai országban - így Magyarországon is - a fiatal tinédzserek gyakrabban látogatják a világhálót, mint a szüleik. Ez némileg meglepő annak fényében, hogy a 9-10 évesek alig több mint harmada szerint vannak számukra érdekes tartalmak, szolgáltatások az interneten - derül ki a London School of Economics felméréséből.

Tizenhárom országban - például Belgiumban, Hollandiában és Nagy-Britanniában - a legfiatalabb korosztály tagjai az európai átlagnál sűrűbben interneteznek, melynek eredményeként sokat fejlődnek bizonyos ismereteik.

A 9-16 évesek 40 százaléka keresett már új ismertségeket az interneten, így nem meglepő, hogy a közösségi oldalak igen népszerűek az európai gyerekek körében. Még a 9-12 évesek között is 38 százalék rendelkezik legalább egy adatlappal, a 13-16 évesek esetében pedig 77 százalék ugyanez az arány. Hazánkban a 13-16 évesek valamivel elmaradnak az európai átlagtól e tekintetben, a 9-12 évesek viszont felülmúlják azt. Nálunk kevésbé népszerű a fiatalok körében a Facebook, inkább a helyi oldalakat használják.

Érdekesség, hogy az európai 13 évesek ötödének szülei tiltják a közösségi oldalakon való szereplést, ennek ellenére mégis rendelkezik profillal. E trendet tovább erősíti a fejlődő mobiltechnológia is, Görögországban például tízből nyolc gyerek telefonjáról internetezik.

Bár a közösségi média egyre csábítóbb kapcsolatépítési eszköz a gyermekek számára, csak 9 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a valóságban is találkozott valakivel, akit egy ilyen website-on ismert meg. A felmérésből az is kiderült, hogy e 9 százalék 11 százaléka számára rossz élmény volt a találkozás.

Egész Európában az interneten vannak leginkább kitéve zaklatásnak a gyerekek, a 11-16 évesek 31 százalékát zavarják ismerősök vagy ismeretlenek a világhálón. Érdekes, hogy a zaklatottak jóval hajlamosabbak zaklatóvá válni. Az internetet zaklatásra nem használó fiatalok mindössze 4 százalékát bántották már korábban, míg a zaklatók esetében ugyanez az arány 40 százalék.

A zaklatást és a káros tartalmakat egyébként viszonylag könnyű elkerülni akkor, ha a fiatalok tudják, mit csinálnak a neten, ezért fontos a gyermekek webes edukációja - vonják le a következtetést a kutatók.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!