mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Balogh Erika
Balogh Erika
Insomnia Reklámügynökség
stratégiai tervező


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A Trónok harca lehet a legtöbbet letöltött sorozat 2012-ben
2012-05-28 07:38 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Ugyan még csak május van, de az illegális letöltési adatok azt sugallják, az HBO saját gyártású sorozata, a Trónok harca viheti el 2012-ben a legtöbbet letöltött sorozat nem kifejezetten megtisztelő címét.

A PC World beszámolója szerint április 1-jén debütált a HBO adásán a George R. R. Martin által jegyzett A tűz és jég dala című fantasy regényciklus alapján készült televízió sorozat második évada. Az évad első hat epizódját azonban máris több mint 25 millió alkalommal töltötték le illegálisan - olvasható a HENT hírlevelében. A legmagasabb letöltési mutatót a második évad ötödik epizódja érte el 2,5 milliós letöltési számmal, ami igen jelentős, hiszen az első éved záró epizódját "csak" 3 millióan látták az amerikai HBO előfizetők közül. Az adatok azt mutatják, hogy közel ugyannyi kalóz követi a sorozatot illegálisan, ahányan fizetnek érte.

A portál szerint nem váratlan, hogy egy exkluzív előfizetéses csatorna sorozatát jelentős arányban töltik le illegálisan, azonban úgy vélik, az HBO tehetne azért, hogy, ha megszüntetni nem is tudja, csökkentse az illegális hozzáférések számát.

A csatorna felé hibának róják fel, hogy sorozatait a bemutatót követően nem teszi elérhetővé valamilyen formában azok számára is, akiknek nincsen előfizetésük. Bár a sorozat egyes epizódjai felkerülnek az HBO Go portálra, de ott csak az előfizetéssel rendelkező, a tévéműsorról esetlegesen lemaradt nézők férhetnek hozzá. A sorozat nem kerül fel a szélesebb közönség számára is elérhető, fizetős tartalomszolgáltató internetes oldalakra, például az Amazon vagy az iTunes felületére, ahol a kíváncsi fogyasztók legálisan megnézhetnék. A nézőnek így két opciója marad: hónapokat vár a DVD megjelenésre, vagy letölti a torrent oldalakról. Az adatok szerint sokan ez utóbbi opciót választják.

A Forbes cikkére hivatkozó PC World szerint megoldás lehetne, ha a csatorna saját online videótárához nem csak kábel-előfizetői férhetnének hozzá, de azoknak is lehetőségük nyílhatna erre, akik a kábelszolgáltatást nem veszik igénybe.

A TorrentFreak TOP10 letöltési adatai szerint Ausztráliában töltik le a legtöbben a sorozat egyes epizódjait. Az ausztrálok elsőségét a késleltetett elérés magyarázhatja, a helyi HBO előfizetők ugyanis öt nappal az amerikai sugárzást követően láthatják a friss részeket. A második-harmadik legtöbb letöltést az Egyesült Államokban és Kanadában mérik, ezt az adatot a portál szerint az exkluzív hozzáférés korlátozó jellege indokolhatja.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!