mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Csermely Ákos
Csermely Ákos
Média Hungária konferenciairoda
vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Startol a kínai Hollywood
2012-06-01 08:55 [MTI]

Harminc-negyven filmet gyárthat évente a Chinawoodnak nevezett világszínvonalú digitális filmstúdió, amely a kelet-kínai Vuhsziban nyílik.

Kínai sajtóértesülések szerint a napokban nyit meg hivatalosan a 10 milliárd jüanos (380 milliárd forintos) beruházással felépült, Hollywood és Bollywood után Chinawoodként is emlegetett Digitális Filmipari Park a kelet-kínai Csiangszu tartományban, Vuhszi városában.

A hat négyzetkilométeres területen elterülő park a kínai digitális filmgyártás központja lesz. A nagy kínai filmstúdiók mellett számos amerikai és európai stúdió is irodát nyitott itt, és számuk várhatóan tovább nő.

"A stúdió a következő öt évben a tervek szerint 30-50 ezer szakmabelit fog vonzani Vuhsziba, és a kínai és nemzetközi filmesek együttműködési, kommunikációs platformjaként szolgál" - mondta Csu Vej-ping, a park szűkebb otthonának, a város Binhu kerületének párttitkára a China Daily című napilapnak.

Chinawood négy fő zónára osztható. Az A zónában a digitális filmgyártáshoz szükséges berendezések kapnak helyet, külön háromdimenziós filmgyártási központtal. A B zóna kifejezetten a vizes jelenetek forgatásának helyszíne, a C egyfajta szolgáltatási központként működik, ahol az étkeztetés, pihenés zajlik, és akár nagyobb kiállításokat is rendezhetnek. A D zóna a legnagyobb, itt nagy költségvetésű filmeket és televíziós produkciókat forgatnak.

"A következő három-öt évben a stúdió akár harminc-negyven filmet is készíthet évente, a bevétel az évi 20 milliárd jüant (760 milliárd forintot) is elérheti" - becsülte Csu.

Kínában jelenleg több mint hétezer digitális mozivászon üzemel, négy évvel ezelőtt számuk még a nyolcvanat sem érte el. A jegyeladások a 2011-ben 13,1 milliárd jüant (497 milliárd forintot) tettek ki, ami 2010-hez képest 29 százalékos növekedést jelent, 2009-hez képest pedig a bevételek megduplázódását. Idén 20 százalékos bővüléssel számolnak az elemzők.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!