mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Csermely Ákos
Csermely Ákos
Média Hungária konferenciairoda
vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
James Bond viheti tőzsdére az MGM-et
2012-08-24 12:28 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A legendás 007-es ügynök állíthatja vissza a talán legpatinásabb hollywoodi filmstúdió, a Metro-Goldwyn-Mayer megkopott renoméját. Az új kémfilm sikere esetén visszatérhet a tőzsdére a cég.

A stúdióhoz olyan klasszikusok köthetők, mint az Elfújta a szél vagy az Ének az esőben. Novemberben, a legelső Bond-film (Dr. No) ötvenedik évfordulójára időzítve viszi a mozikba a sorozat huszonharmadik darabját, az Égszakadást, amellyel minden valószínűség szerint visszatér a rivaldafénybe az utóbbi időben pénzügyileg megtántorodott, a filmgyártást felfüggeszteni kényszerült hollywoodi óriás.

A film ráadásul a tőzsdére is visszavezetheti a vállalatot, amely két éve tért vissza a csőd széléről - írja a Financial Times az amerikai tőzsdefelügyeletnek benyújtott dokumentumokra hivatkozva. A lap arról is értesült, hogy az MGM tanácsadókat bízott meg a részvénykibocsátás lehetséges menetének felvázolásával.

Amennyiben valóban visszaköszön a börzére a cég, úgy igen szűk körű klub régi-új tagjává válik. A nagy amerikai stúdiók ugyanis szinte kivétel nélkül még nagyobb médiakonglomerátumok részeként működnek (a Paramount Pictures a Viacomhoz tartozik, a Warner Bros. a Time Warnerhez, a Universal Studios a Comcasthoz), a független, részvényeket is forgalmazó filmgyárak száma jelenleg igen csekély - konkrétan kettő. A Shrek szériát is jegyző DreamWorks, illetve az Éhezők viadaláért felelős Lions Gate jelent kivételt, ezeknek azonban több bajt hozott a tőzsdei élet, mint hasznot.

A filmipar ugyanis erősen szezonális, ráadásul a befektetők könyörtelenül büntetik akár a kisebb mellényúlásokat is. Mivel még a legnagyobb stúdiók is csak néhány nagyszabású filmet képesek előállítani évente, egy-egy kevésbé sikeres alkotás könnyen zuhanórepülésbe taszíthatja a papírok értékét. Az MGM mindenesetre ebből a szempontból nem áll rosszul. Az Égszakadás gyakorlatilag borítékolhatóan bombasiker lesz, ahogy a J. R. R. Tolkien regénye alapján készülő, a Gyűrűk ura előzményeit bemutató, háromrészesre tervezett Hobbit is. A cég emellett tévécsatornák, többek között az MTV és a History Channel számára is készít népszerű sorozatokat, s további bevételi forrás lehet óriási archívuma is.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!