mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Erős Attila (Fotó: Köő Adrienn)
Erős Attila
Fastbridge
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Hollandia: az online újságírók felelősek az olvasói kommentárokért
2004-04-19 10:24 [DMeurope]

A Holland Ůjságíró Tanács, amely a holland sajtó független önszabályozó testülete, a korábbiaknál nagyobb felelősséget helyezett az ország online szerkesztőinek vállára legújabb döntésével.

Az új szabályozás annak nyomán lép életbe, hogy vizsgálat indult Micha Kat, egy igen ellentmondásos tanár és újságíró ellen. A Klokkenluideronline.nl híroldalt üzemeltető Kat nemrégiben nem volt hajlandó az oldaláról levenni négy névtelenül érkezett olvasói kommentárt, amelyek az ellene később vizsgálatot kezdeményező Aria Gerla-t, a Holland Részvényesek Szövetségének korábbi vezetőjét azzal vádolták, hogy iratokat hamisított, mellyel megkárosította Rotterdam városát.

A szakmai szervezet úgy foglalt állást az ügyben, hogy amennyiben egy weboldal szerkesztője másokra nézve "sértő" üzeneteket hagy fenn a site-on, vagy visszautasítja azok eltávolítását, az az újságírói szakmai viselkedését tükrözi, amelyet ily módon megfelelően szankcionálni kell.

Mint a Tanács megállapította, az ilyen online reakciók a nyomtatott lapokban szokásos, a szerkesztőknek küldött üzenetekhez hasonlítanak, amelyeket a lap szelektál, s magától értetődően nem köteles közölni, amennyiben ezen vélemények az általános viselkedési normákkal ellentétesek.

A Tanács azonban ennél is továbbment. Mint nyilatkozatukban olvasható, az a weboldal üzemeltető, aki moderálatlan olvasói reakciókat óhajt közölni, jobb ha nem is hívja magát újságírónak.

Az eseményekre reagálva Kat azt mondta, hogy ezeknek a kommentároknak éppen az a funkciója, hogy sok esetben ezek nyomán indul el a komolyabb nyomozás.

A Tanácsnak nincsenek valóban hatékony eszközei a hasonló esetek szankcionálására, így ítélete pusztán morális marad.


További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!