mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kaprinay Zoltán
Kaprinay Zoltán
Bónusz Brigád
alapító, vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Az ipari számítógépek 40%-át érte támadás tavaly a második félévben
2017-03-31 18:24 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A Kaspersky Lab "2016. II. félévi Fenyegetettségi Index az Ipari Automata Rendszerekben" című jelentése szerint tavaly a technológiai szektor nagyvállalati számítógépeinek 40%-át érte kibertámadás.

A megtámadott számítógépek százalékos aránya a júliusi 17%-ról decemberre már 24%-ra nőtt. A támadások TOP 3 forrása: az internet, mobil adattároló készülékek, valamint rosszindulatú e-mailek és beágyazott forráskódok.

Mivel az ipari vállalatok technológiája és a hálózati rendszere egyre nagyobb mértékben integrált, ezért egyre több kiberbűnöző tekint rájuk potenciális célpontként. A hálózati vagy szoftveres rések kihasználásával a támadók képesek ellopni a gyártási folyamattal kapcsolatos információkat vagy akár megsemmisíteni a gyártási műveleteket, ami technológiai katasztrófához vezethet.

A Kasperksy Lab annak érdekében, hogy kiderítse, mennyire elterjedt problémáról van szó, a cég ICS CERT szakembereinek közreműködésével végeztek el célzott kutatásokat.

Az eredmények azt mutatják, hogy tavaly a második félévben a kártékony-program letöltést és a hozzáférést adathalász weboldalakhoz a vizsgált számítógépek 22%-án blokkolták, ami azt jelenti, hogy majdnem minden ötödik készülék legalább egyszer találkozott fertőzött forrással.

A mérnökök és az üzemeltetők asztali számítógépeinek, amelyek közvetlenül az ICS (Industrial Control System) rendszerében dolgoznak, általában nincs közvetlen internet-elérésük a technológiai hálózatok korlátai miatt. Vannak azonban más felhasználók, akiknek egyidejű hozzáférésük van az ICS-hez és az internethez. A Kaspersky Lab kutatása szerint ezek a számítógépek - feltehetően rendszer-adminisztrátorok, hálózati rendszergazdák, ipari automatizálási rendszerek fejlesztői és integrátorai valamint alvállalkozók - szabadon csatlakoznak az internetre, mivel nem kötődnek csak egyetlenegy ipari hálózathoz.

Ugyanakkor az internet nem az egyetlen dolog, ami veszélyezteti a számítógépes biztonságot az ICS rendszerekben. A kutatás időszakában a vizsgált számítógépek 10,9%-a jelzett kártékony programot, amint egy mobil adattároló eszközt csatlakoztattak.

Az ipari számítógépek 8,1%-a blokkolt már e-mailen keresztül érkező rosszindulatú programot. A legtöbb esetben a támadók adathalász e-maileket használnak, hogy eltereljék a felhasználó figyelmét, és a leggyakrabban olyan dokumentumnak álcázzák a rosszindulatú fájlokat, mint például MS Office- vagy PDF-fájlok. A különböző technikák alkalmazásával a bűnözők gondoskodnak arról, hogy az emberek mindenképp letöltsék a kártékony programot az ipari szervezetek számítógépeire.

A Kaspersky Lab kutatásai szerint a kártékony programok világszerte komoly veszélyt jelentenek az ipari vállalatok számára, hiszen teljesen megbéníthatják a hálózat feletti kontrollt vagy felhasználhatóak célzott támadásokra, mert a hálózatban rejlő funkciók rengeteg lehetőséget adnak a kiberbűnözőknek is.

"Elemzésünk azt mutatja, hogy a vak hit az internettől izolált hálózati technológiák felé manapság már elavult. A kritikus infrastruktúrák elleni támadások számának növekedése azt jelzi, hogy az ICS hálózatokat megfelelően kell védeni mind a belülről - mind a kívülről érkező rosszindulatú programoktól. Azt is fontos megjegyezni, hogy megfigyeléseink szerint a támadások szinte mindig a leggyengébb láncszemnél kezdőnek, ami nem más, mint az ember." - mondta Evgeny Goncharov, a Kaspersky Lab "Critical Infrastructure Defense" részleg vezetője.

A Kaspersky Lab "2016. II. félévi Fenyegetettségi Index az Ipari Automata Rendszerekben" című jelentés további főbb megállapításai a következők:
 
  • Minden negyedik célzott támadást, amelyet a Kaspersky Lab észlelt, ipari vállalatok ellen indították
  • 20.000 különböző kártékony-program mintát találtak az ipari automatizálási rendszerekben, amelyek kb. 2000 különböző malware-családhoz tartoznak
  • 75 biztonsági rést detektált a Kaspersky Lab 2016-ban, amelyek közül 58 a kritikus sebezhetőség maximumát érte el
  • A TOP 3 ország, ahol ipari számítógépek elleni támadást regisztráltak: Vietnam (66%), Algéria (65%), és Marokkó (60%)Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!