mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Maczelka Márk
Maczelka Márk
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
kommunikációs vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Okostelefon függőség Magyarországon
2017-05-25 18:57 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A Phonebox felmérése szerint, ma Magyarországon, a felnőttek 80%-a rendelkezik okostelefonnal, legyen szó iPhone-ról, Androidos vagy egyéb kevésbé ismert operációs rendszerrel felszerelt készülékről.

A tulajdonosok 90%-a érzi magát kimondottan kellemetlenül és feszülten, ha telefonja nem lehet elérhető távolságban a nap minden pillanatában.

Az alábbiakban láthatjük a leggyakoribb és egyben legkirívóbb eseteket is, amik okostelefon függőségre utalnak és amikben a legkönnyeben magunkra is ismerhetünk:
 
  • 1. Pihenés telefonnal

A felmérésből megállapítható, hogy a kérdőívre válaszolók és okostelefonnal rendelkezők 90%-a rendszeresen használja mobiltelefonját szabadidejében szórakozásként, vagy unaloműzés gyanánt.
 
  • 2. Az ebédnél gyakran híreket olvasunk

75%-unk használja az okostelefonját étkezések közben. Legyen szó akár reggeliről vagy ebédről, még akkor is, ha társaságban van.
 
  • 3. Telefonnal a párnák között

A tulajdonosok 80% használja a telefont még késő este is, lefekvés előtt, valamint ugyanekkora százaléknak az első dolga felkelés után végigolvasni az emaileket, átfutni a Facebook-ot vagy híreket olvasni. Ez nem csak a mélyalvás minőségét rontja, hanem a felkelés utáni szellemi aktivitást is jelentősen csökkenti.
 
  • 4. Munka közben is

Ha van rá lehetősége, akkor szinte kivétel nélkül mindenki magával viszi mobilját a munkahelyére, és a megkérdezettek 65%-a munka közben is használja magáncélra.
 
  • 5. Vezetés közben is a kézben

Az egyik legveszélyesebb jele a függőségünknek, ha a telefont még autóvezetés közben is használjuk. Ebben az esetben most nem a hagyományos értelemben vett telefonálásra gondolunk, hanem a sokkal figyelemelterelőbb használatra. Az okostelefonnal rendelkezők 30%-a rendszeresen használja és többször kézbe is veszi vezetés közben is a telefonját.

Természetesen a gyors ütemű technikai fejlődés velejárója az, hogy időnk egyre nagyobb százalékát töltjük okostelefonjainkkal, mivel megkönnyíti a magánéleti és munkahelyi kapcsolattartásunkat is. A fenti esetekben azonban nem árt odafigyelni, mivel sokszor akaratlanul és szinte teljesen feleslegesen is a készülékünk után nyúlunk.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!