mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Mezriczky László
Mezriczky László
Ispiro Consulting Kft.
ügyvezető, tulajdonos


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A fogyasztó ideje a legértékesebb
2005-02-18 09:44 [MediaPost]

Az idő már nem csupán pénz, többet jelent annál - derül ki a JWT legfrissebb tanulmányából, amely többek között arra ébreszt rá, hogy nem feltétlenül a gyorsaság jelenti a megoldást a fogyasztó számára.

Marian Salzman, a J. Walter Thompson híres stratégiai elemzőjének legújabb kutatása arra a megállapításra jutott, hogy napjainkban az idő vált a legértékesebb valutává a fogyasztók számára. Éppen ezért a jelenlegi piaci helyzetben azon márkák és médiumok pozíciója lehet a legerősebb, amelyek időt tudnak spórolni közönségük számára.

A nemrég közzétett, szerteágazó tanulmány 1000 amerikai és 1000 brit fogyasztó online megkérdezésével készült az elmúlt hónapban.

Az eredmények legfőbb tanulsága - miszerint a válaszadó amerikai férfiak 83, míg az amerikai nők 85 százaléka hajlandó lenne akár többet is fizetni egy márkáért, mellyel időt nyerhet - nyilvánvalóan valamennyi termék és médium számára elgondolkodtató, mondja Salzman.

"Képes-e bármely márka - a reggeli gabonapelyhektől az elektronikai cikkeken át a kiskereskedelemig - magáévá tenni azt az elgondolást, hogy tulajdonképpen időt nyújt az embereknek? Azt gondolom, az időnyerés mint elvárás hamarosan belépési korláttá válik a legtöbb termék és szolgáltatás számára." - nyilatkozta Salzman. "A média tekintetében a könyvek ragadták meg leginkább a figyelmünket, a kutatás összetett adatait vizsgálva. Valójában a válaszadók előrébb helyezték a könyveket, mint a szenvedélyes szexet."

A "gyorsan átolvasni" és a "belekóstolni egy remek könyvbe" opciók közül a megkérdezettek többsége az utóbbi mellett voksolt, de egyértelmű különbség figyelhető meg a nemek tekintetében: ugyan az amerikai férfiak 75 és a brit férfiak 74 százaléka is az élvezetes könyvet választaná, de a nők mindkét országban magasabb arányban (Egyesült Államok: 83%, Nagy-Britannia: 82%) döntöttek az értékesebb olvasmány mellett. Az idősebb korosztály valamennyi csoport - kivéve a brit hölgyekét - esetében még elkötelezettebbnek bizonyult az olvasás élménye mellett.

A lényeg Salzman szerint, hogy a pozícionálás terén hatalmas különbséget jelent, ha egy márka képes "lelassítani az időt" azáltal, hogy élvezetet és kikapcsolódást nyújt a fogyasztónak. Sőt, azon hirdetők, akik a "gyorsaságot" hangsúlyozzák, egyúttal a minőség hiányát is sugallják márkájukkal kapcsolatban - tette hozzá.

"Itt az ideje, hogy a marketingesek komolyan elgondolkozzanak azon, mit jelent valójában időt nyerni, és mit jelent az idő 'leértékelése'" - mondta el a kutatás vezetője.

Bob Jeffrey, a J. Walter Thompson nemzetközi ügyvezetője hozzátette: "A marketingkommunikációs szakma számára egyértelmű következményei vannak az időhiánynak, amelyben manapság olyan sokan szenvednek szerte a világban. A termékek valódi értéke ma már nem annyira pénz kérdés, inkább az általa nyert idő függvénye. A fogyasztók már nem azt a kérdést teszik fel magukban, hogy 'Megengedhetem ezt magamnak?', hanem hogy 'Van erre időm?' Ez nyilvánvalóan jelentős különbség valamennyi termék és szolgáltatás számára, amely magához szeretne ragadni valamennyit a fogyasztó idejéből, és természetesen a kommunikációs lehetőségekre nézve is, ahogyan kapcsolatot tudunk majd teremteni a közönséggel. Egyre inkább érvényes és meggyőző indokok kellenek, hogy egy-egy márka helyet kapjon a fogyasztók szoros napirendjében."

Hasonló következtetések fogalmazhatók meg a média tekintetében is, különösen a nők körében - állapította meg a tanulmány.

"Az olvasási élmény iránti vágyakozás abból is kitűnik, ahogyan ezt az elfoglaltságot 'fizetőeszközre' váltott idejük függvényében próbálták értékelni a megkérdezettek." - mondta el Salzman. "Az amerikai és a brit férfiak 37 'dollárnyi', illetve 30 'fontnyi' időt fordítatának olvasásra, amely jelentősen kevesebb, mint az a 43 'dollár' és 40 'font', amelyet női honfitársaik 'elkülönítenének' erre a célra. Valamennyi csoport esetén a 40 év alattiak kevesebbre értékelték a könyvolvasást, mint az idősebbek - ami valószínűleg az eltérő életciklusnak vagy generációs váltásnak tudható be. Magazinok olvasásával kevesebb időt töltenének a válaszadók, de e médium esetén is nagyobb igény merült fel a hölgyek részéről, mint a férfiak oldalán."

Az újságolvasásra ideális esetben szánt idő változatos képet mutat az egyes csoportokban. Az amerikai és brit férfiak nagyjából hasonló, 60 és 57 percet töltenének ezzel a foglalatossággal, míg az amerikai nők ennél valamivel többet (68 percet), a brit hölgyek pedig egyértelműen kevesebbet (44 percet). Az ideális újságolvasási idő hosszabb lenne a fiatalabb amerikai válaszadók körében, viszont alacsonyabb brit kortársaik esetében.

A hirdetők számára jó hír, hogy a média még mindig komoly szerepet kap a fogyasztók időbeosztásában. Az amerikai férfiak ideális esetben 130 percet töltenek tévézéssel esténként, és további 30 percet reggelente. Az amerikai hölgyek életében még fontosabb a televízió, este 151, míg reggel 59 percre kötve le figyelmüket.

"Az egész arról szól, hogy hozzuk ki a legtöbbet abból, amit csinálunk. Ezt tartják szem előtt a fogyasztók, amikor idejük értékéről van szó. Márpedig erre a szempontra ugyanúgy ügyelnek, mint a ténylegesen elköltött pénzösszegekre." - zárta nyilatkozatát Salzman.

gaborják


További hírek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2022-ről 2023-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Körülbelül a 2022-es szinten marad

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!