mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Illisz László
Dr. Illisz László
Heti Válasz
felelős szerkesztő


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Kortalan a költészet a 19. Kaleidoszkóp VersFesztiválon
2019-10-29 10:10 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Nemcsak a költők és a versszínházi előadásokban elhangzó versek születése között vannak évtizedes, évszázados különbségek a pódiumművészeti seregszemlén.

Vidám a hangulat, valódi a sokszínűség a Kaleidoszkópon, amely múltat és jövőt köt össze a jelenben. Halálának centenáriumi évében bekopogtatott ugyanis Ady Endre, saját YouTube csatornáján keresztül! A Zichy Szín-Műhely előadásában párhuzamos idősíkban láthattuk Ady életének fontosabb állomásait három, a digitális korban élő, 21. századi szereplőn keresztül. Csikós Attila szerzeménye, Dolmány Attila rendezésében arra kereste a választ, mit üzenne Ady Párizsból, ha lenne YouTube csatornája, milyen posztot tenne ki a Facebookra vagy az Instára? Így a húsvér Ady Endre mellett a virtuálisan bejelentkező költő is beszélt a nézőkhöz.

Kopogtatás nélkül érkezett Vácra József Attila a Holdvilág Kamaraszínház előadásával. A Minden rendű emberi dolgokhoz című előadás Koltai Judit színpadi változatában valóban az emberi mélységet mutatta meg, az irodalmi szempontból is nagyszerű József Attila-verseket dramaturgiailag egy színházi előadásba rendezve.

Petőfiről - nomen est omen - épp a Soproni Petőfi Színház jóvoltából, Németh Ervin Mindörökké Júlia című művéből tudhattuk meg, saját korának sztárjához hogyan viszonyul kedvese, mi rejlik a kulisszák mögött a hitves Szendrey Júlia szemszögéből, míg Petőfi másik, a nyilvánosság előtt ismeretlen arca, a csatába indulás előtti éjszaka és a szülői ház emlékei elevenedtek meg Jánosi Ferenc és Szemerédi Bernadett játéka révén.

A Nyugat különböző nemzedékeinek gyökereihez tért vissza a Debreceni Csokonai Színház művésze, Mercs János, aki Babits Mihály szavainak adott hangot a Jónás könyvének feldolgozásával. Eleven, emberközeli színészi alakítása annak tükrében még áldásosabb, hogy az előadás előtt közvetlenül született meg a gyermeke, így aztán nehéz éjszakán volt túl. S miközben új versek, új előadások s új gyermek is születik a seregszemlén, a Kaleidoszkóp újabb színeit mutatja meg: századik életévüket betöltött nézők csoportosan jelentek meg előadásokat nézni, elvegyülve a fiatal közönség soraiban. Lutter Imre versmondó művész, fesztiváligazgató rögtön versmondásra is bírta őket!

Számos exkluzív irodalmi történet, versszínházi előadás, mozgásszínházi produkció, meseelőadás, versmondás, beavató színház, koncert és vetítés várja a nagyérdeműt vasárnapig a Váci Dunakanyar Színházban és a szomszédos Rubra Art Lounge-ban, és mindenki ingyen nézheti az előadásokat! Láthatják a nézők a Hegedűs D. Géza által mentorált, Igó Éva és Zoltán Áron játékával érkező Szívlapát című versszínházi előadást, kortárs költők verseivel. Szintén kortársakat, kizárólag költőnők verseit gyúrja elementáris előadásba az E-Mancik Társulat négy színésznője lírai és profán játékával, akik persze a férfiakról, testről, az öregedésről és a női szemmel fontos témákról mutatnak be jeleneteket. Az előadás címe stílusosan Verslábak, majdnem úgy, mint a Varidance társulat fergeteges mozgásszínházának, a Verslábak, ha táncolnak című előadásnak,az Experidanceből érkezett saját társulatot alapító Vári Bertalan koreográfiájával, Radnóti Miklós, Ady Endre, József Attila és Weöres Sándor verseire alapozva, a zene, a tánc és a vers ötvözésével állította színpadra az újszerű, izgalmas darabot.

Az Orlik István és Sárközi György alkotta Világszínpad BT produkciójában a közönség a különböző csatornákon vetített műsorok paródiáját Villon művekkel színesítve tekintheti meg. Beköszön a képernyővé alakuló színpadról a Kékfény, Teleshop, Kívánságkosár és még számos televízió műsor, átszőve François Villon költeményeivel. A GlobART társulat Horgas Béla műveire építette fel DupaSzaltó című élőzenés, az összművészet szinte minden elemét felvonultató előadói estjét, ahol a költő festményei is megjelennek, illusztrálva az elhangzott verseket.

Két nagyon igényes gyerekelőadás is a fesztivál színpadára kerül. Fazekas Mihály népszerű Lúdas Matyiját óriásbábokkal, interaktív módon mutatja be a Bab Társulat Matyi, a Ludas címmel, a Simorág TánCirkusz Manómeséje pedig a rekettyebokrok mélyén lakó, örökké csintalankodó manók életébe bepillantva mutatja meg a sokféle mesebeli lénnyel való kapcsolatunkat. Utóbbi előadás különlegessége, hogy az előadás a színház, a tánc, a cirkusz és a bábszínház formanyelvének összekapcsolásával jött létre.

A Rubra Art Lounge ad helyet a versmondásnak és a verskoncerteknek: Bob Dylan, Ady Endre, József Attila és Faludy György szövegeivel Gerendás Péter szerzői estjét láthatjuk majd, Varró Dániel verseire írt zenés sztoriját Molnár György Kaleidoszkóp-díjas verszenész, Dsida Jenő, Szabó Lőrinc és Pilinszky János megzenésített verseit pedig Nemes Levente lírai koncertje mutatja be.

Az Uray Péter rendező, koreográfus, egyetemi művész tanár, a POSZT válogató zsűri tagja, Kiss László Csokonai-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Takács Bence Kazinczy-díjas előadóművész, az MMA ösztöndíjasa, műsorveeztő alkotta grémium dönt majd a rangos Kaleidoszkóp-díjak odaítéléséről és a milliós díjazásról. A fesztivál házigazdája Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója, aki Lutter Imre fesztiváligazgatóval közösen celebrálja az előadásokat.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020 ban hány százalékra tippeled a hazai programmatic media költést a digitális médiaköltésen belül?

0-10%

11-20%

21-30%

31-40%

41-50%

51-60%

61-70%

71-80%

81-90%

91-100%

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!