mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Bánki Tamás
DrLinkedin
Alapító, Tulajdonos, Linkedin tréner


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Ismerje meg a foglalatokat, hogy az ideális izzót tudja kiválasztani! (x)
2020-11-24 05:49 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A LED konstrukciók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek napjainkban, egyre többen cserélik le a hagyományos izzókat ezekre a modern izzókra. De miért is?

A LED népszerűsége nem csak technológiai előnyeinek, hanem pozitív környezeti hatásainak is köszönhető. Mindamellett, hogy kis teljesítményének hála jelentős energiamegtakarítást jelenthet, hosszú élettartammal is rendelkezik, így rengeteget spórolhat abban az esetben, ha lecseréli a lakásban megtalálható összes izzóját. Továbbá nem érzékeny a kapcsolgatásra, nincs szüksége bemelegedési időre, valamint fénye vibrálásmentes. Azonban a megfelelő kivitel kiválasztásához tudatában kell lennie az izzó foglalatának jellemzőivel.

Mi az izzó foglalata?

Az izzók és a lámpák lényeges tulajdonsága közé tartozik a foglalat típusa, amelyet egy bizonyos kóddal jelölnek. A kód legtöbb esetben egy betűt és egy számpárt tartalmaz, mégis rengeteg információt továbbíthat. Azonban ismerni kell jelentését annak érdekében, hogy az ideális foglalatú LED izzót válassza a vásárlás alkalmával.

Foglalatnak nevezzük a lámpa azon részét, amelybe az izzó, azaz a fényforrás kerül. Így abban az esetben, ha a hagyományos izzóit le szeretné cserélni LED izzóra, akkor mindenképpen meg kell figyelnie, hogy a lámpának milyen típusú a foglalata. Legtöbb esetben a LED-es izzók foglalata megegyezik a hagyományos izzókéval, ezért nem szükséges cserélnie az egész lámpatestet.

Legelterjedtebb az Edison, vagy más néven menetes foglalat. A leggyakrabban használtak az E27 és E14-es jelölésűek. Míg az "E" az Edison-menetet jelenti, addig a mögötte álló szám a milliméterben mérendő átmérőjét jelzi. Az E27-es megjelöléssel számos formájú, méretű és teljesítményű izzóval találkozhat, akár a designizzókat is megtalálhatja ilyen kivitelben a LEDLámpaház.hu weboldalon. Az E14-es foglalatú izzók kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, mint az előzőekben említett változat, azonban szintén változatos típusai elérhetők.

A spotizzók jellemzői

A spotizzók is különböző foglalatokkal rendelkeznek, ilyen a GU10 és az MR16. Az előbbi bajonettzáras foglalattal rendelkezik és két, egymástól 10 milliméterre lévő csatlakozó van rajtuk, amelyet elcsavarva lehet rögzíteni a lámpatestbe. Szórásszöge kicsi, így irányított fényt képes biztosítani.

Az MR16-os izzók hátulján két tüske található, amiket csak bele kell szúrnia a foglalatba. Ezen típus csakis 12 V-os feszültségről működik, így biztosítania kell a megfelelő tápegységet. Mindezen felül a legkisebb méretű izzók közé sorolandó a G4-es foglalattal rendelkező, amely leginkább dekorációs lámpák és kiegészítő világítások elengedhetetlen eleme szokott lenni.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!