mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Lakner Bertold
Lakner Bertold
neo
kreatívigazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Az ízületi gyulladás gyakori és fájdalmas betegség (x)
2023-09-14 09:39 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Ha ízületi fájdalmak jelentkeznek, nem érdemes halogatni az orvos felkeresését, mert a kivizsgálás időigényes lehet.

Célszerű összegyűjteni a tüneteket, amik akár hónapokkal korábban jelentkeztek, hogy az orvos széleskörűen tájékozott legyen az állapotunkat illetően. Még egy kullancscsípés is fontos lehet, ahogy a már meglévő alapbetegségeink is.

A Patikatt.hu fájdalomcsillapítás és ízületi panaszok esetére sokféle terméket kínál. A vényköteles gyógyszerek mellett megtalálható számos megelőzésre, állapotunk javítására szolgáló készítmény is.

Az ízületi gyulladás diagnosztizálása

Sok különböző kiváltó oka lehet az ízületi gyulladásnak, ezért kiterjedt vizsgálatokra van szükség. A pontos diagnózis hosszabb idejű megfigyelés után állítható fel. Alapos kikérdezés lesz az első lépés, amelyben fény kell derüljön arra, hogy egy vagy több ízületet érint a probléma. Ezenkívül lényeges a fájdalom jellege, hogy mióta tart, mikor lép fel, és mi váltja ki.

Az ortopéd orvos fizikálisan is megnézi az érintett ízületeket, vérvétellel pedig kimutatható a gyulladásos paraméterek emelkedése. A képalkotó vizsgálatok alkalmasak az ízületi deformitások megállapítására, ha pedig fertőzés gyanúja áll fenn, akkor ízületi folyadék mintára van szükség.

Az ízületi gyulladás fajtái

Az ízületi gyulladás bármelyik ízület gyulladását jelentheti. A csontok egymáshoz kapcsolódásának részei alkotják az ízületet, ami a csontok végét borító porc, az ízületi tok és a benne lévő folyadék egysége.

Az ízületi gyulladás a betegség időtartama és lezajlása alapján lehet heveny vagy krónikus. Az érintett ízületek szerint egy vagy több ízületet érintő, az utóbbi a sokízületi gyulladás. A kiváltó okok alapján pedig eredhet sérülésből vagy porckopásból, illetve kapcsolódhat autoimmun, reumatikus vagy anyagcserét érintő betegségekhez is. Okozhatja bakteriális fertőzés vagy köszvény is, ami egy anyagcserezavar. Sőt, az ízületi gyulladás kapcsolódhat pikkelysömörhöz is.

Melyek az ízületi gyulladás tünetei?

Nagyjából azonos tüneteket produkálnak a különböző okok miatt kialakult ízületi gyulladások. A fájdalom általános, mely a mozgás behatároltságával, korlátozásával jár együtt. Az érintett ízület merev lesz, funkciója csökken. A meleg, piros bőrfelület gyulladást jelez, legtöbbször duzzadás is kialakul.

Lehetnek egyedi tünetek is, amelyek az ízületi gyulladások egyes típusaira utalnak. A sokízületi gyulladás esetén a test több ízületében egyszerre jelentkezik a fájdalom. A köszvény a lábfej nagyujjában okoz panaszokat elsősorban. Rheumatoid arthritis esetén kezdetben a kéz és a lábfej kisízületei az érintettek, ami együtt járhat deformálódással is.

Az ízületi gyulladás nincs életkorhoz és nemhez kötve, szinte bárkinél jelentkezhet. Bár a kor előrehaladtával nagyobb az esélye, szinte már népbetegségnek is számít. Az ízületek szerepe kiemelten fontos a mozgás szempontjából, ezért nagyon fontos a megóvásuk, fennálló betegség esetén pedig a kezelés elengedhetetlen.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön melyik őszi konferenciát várja a legjobban?

Internet Hungary

Brand Festival

Marketing Summit

Mindegyiket ugyanannyira várom

Egyiket sem várom

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!