mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Brindza Gábor
Brindza Gábor
Madhouse
Termékfejlesztési igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Miért fontos a megfelelő irodai szék kiválasztása? (x)
2024-05-23 11:48 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az ülőmunka ölni is képes... Mondják az ortopéd orvosok és azok a szakemberek, akik a megfelelő testtartásért küzdenek. És nem csak a munka világában.

Egy irodai dolgozó a napja nagy részét ülve tölti, ami sok esetben gyilkos lehet.

Képletesen értve, de minden érintett tudja, hogy miről beszélünk. Amikor azt állítjuk, hogy hazafelé egyre többször érezzük azt, hogy leszakad a derekunk. Vagy amikor azon gondolkodunk, hogy miért fáj a térdünk vagy a nyakunk.

Minden "ülőmunkás" ugyanattól szenved... A merev, rossz testtartás okozta fájdalmakat lehetne sorolni még hosszan, mert nagyon sok testrészünkre kihat. Összegyűjtöttük neked azokat a szempontokat, amikkel megkönnyítheted a mindennapokat.

Miért fontos a párnázott szék?

Elsősorban a kényelemért felel, hiszen egy kemény felületen ülve komoly fájdalmat okozhat egy kényelmetlen szék órákon át. Éppen ezért a megfelelő irodai szék kiválasztása kiemelten fontos. A párnázottság azonban nemcsak az ülőfelületen fontos, hanem a háttámlán is.

Erre még később visszatérünk, előtte azonban még ejtsünk néhány szót a kartámaszról is. Nagyon apró dolognak tűnhet, de ha nincs jól alátámasztva a karunk, annak komoly nyaki és vállfájdalom lehet a következménye.

Biztos érezted már azt, amikor egy órányi munka után elzsibbad a kezed. Feltételezve, hogy az asztal magassága pont megfelelő a testmagassághoz képest, egy kemény karfán pihenő könyök sem jó.

Mi legyen állítható egy irodai széken?

Nem emelnénk ki semmit sem fontosabb előnyként, hiszen a szék mindegyik állítható tulajdonsága számít. Az ülőfelület megfelelő magassága felel azért, hogy a térdünk és a bokánk a helyes szögben tölthessék el a napi nyolc munkaórát.

A helyes testtartásra nehéz hosszú távon odafigyelni. Abban az esetben viszont, ha a székünk háttámlája állítható, akkor az nagy segítség lehet ebben. Egyrészt a dőlésszög megválasztása, másrészt pedig az ergonómiai kialakítása is szerepet játszik ebben. A derék megfelelő támasztása kiemelt szerepet kap az ülőmunka esetén. Komolyabb gerincproblémák is elkerülhetőek ezzel.

Végül legyen állítható még a karfa is, ami pedig a nyakunk és a vállunk fájdalmát csökkentheti. Hiszen ha nem lóg a könyökünk, akkor a karokat tartó izmok is pihenhetnek munka közben.

Mikor érdemes befektetni egy drágább székbe?

Mindig! Nem véletlenül állítjuk, hogy minden olyan esetben, amikor egy óránál többet kell eltöltenünk akár a számítógép előtt, akár máshol. A mai felgyorsult világban sajnos átvette az uralmat a testmozgással szemben az egy helyben ülés átka.

Akár a számítógép a bűnös, akár a telefon vagy a tablet - mindegyikben egy a közös. Nem állva nézzük a képernyőt, és nem is mozgás közben, hanem egy helyben ülve. Fontos tehát a szokványos olcsó szék helyett egy drágább, de támogatóbb szék vásárlása?

Mindenképpen azt gondoljuk, hogy igen. Hiszen a mindennapok legnagyobb hányadát ülve töltjük el. Akkor is, ha dolgozunk, akkor is, ha utazunk, és akkor is, ha játszunk. Tartsd szem előtt a gerinced egészségét, hiszen neked kell együtt élned vele.További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!