mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Csermely Ákos
Csermely Ákos
Média Hungária konferenciairoda
vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A média a terrorizmus szócsöve?
2005-09-26 09:44 [Guardian]

A világ híreiről tudósító napilapok, tévéadások és internetes hírportálok könnyen válhatnak a terroristák propagandistáivá - figyelmeztet az Európai Bizottság múlt héten közzétett felhívása.

Az Európai Unió kormányának is tekinthető Európai Bizottság szerint egyfajta magatartási kódex egységes elfogadására lenne szükség annak elkerülése érdekében, hogy a média bármilyen formában közreműködjön terrorista propagandák közzétételében.

A szervezet által nemrégiben kiadott, 'Terrorista toborzás: az erőszakos radikalizálódást elősegítő tényezők' címet viselő nyilatkozat arra figyelmeztet, hogy a média túlságosan leegyszerűsített módon, saját érdekeit előtérbe helyezve tekint a világra, és ezt a szemléletmódot a terroristák könnyen kihasználhatják. A Bizottság felhívása szerint az újságírók tevékenysége akár kockázatot is jelenthet az "erőszakos radikalizálódás" elleni küzdelem számára.

"Egyes médiumok az erőszakos radikalizálódást elősegítő propaganda terjesztői, amely olyan összeesküvést szító és leegyszerűsített világszemléletet közvetít, ahol a méltánytalanág és az elnyomás az uralkodó." - áll az állásfoglalásban. "Valamilyen formában szükség lenne... bizonyos önszabályozási elvek vagy magatartási kódex bevezetésére."

A Bizottság közleménye szerint a média jelentős mértékben segíti a terrorista erők toborzását is, hiszen az interneten keresztül lehetővé teszi a "radikális egyének" egymásra találását és kommunikációját, valamint akaratlanul is a terroristák üzeneteinek közvetítőjévé válik. "A média a legfontosabb eszköz, amelyen keresztül megkísérelhető az állampolgárok és a vezető politikusok befolyásolása." - írja az Európai Bizottság felhívása. "Az újságírókra hárul a felelősség, hogy a tömegek tájékoztatására irányuló kötelességük teljesítése közben híradásaik ne váljanak terrorista célokat szolgáló eszközzé."

A média sajátos helyzetét kiemelő állásfoglalás arra figyelmezteti az EU-tagállamokat, hogy a terrorizmus elleni küzdelemhez közös európai stratégia kidolgozására van szükség. Az Unió ugyanis hatékony eszköz lehetne a terrorizmussal kapcsolatos tapasztalatok összegyűjtésére és megosztására, és az erőfeszítések koordinációjával a tagországok sikeresebben vehetnék fel a harcot a problémával szemben.

gaborjákTovábbi hírek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2018-ról 2019-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Körülbelül a 2018-as szinten marad

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!