mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kaprinay Zoltán
Kaprinay Zoltán
Bónusz Brigád
alapító, vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A média a terrorizmus szócsöve? REG
2005-09-26 09:44 [Guardian]

A világ híreiről tudósító napilapok, tévéadások és internetes hírportálok könnyen válhatnak a terroristák propagandistáivá - figyelmeztet az Európai Bizottság múlt héten közzétett felhívása.

Az Európai Unió kormányának is tekinthető Európai Bizottság szerint egyfajta magatartási kódex egységes elfogadására lenne szükség annak elkerülése érdekében, hogy a média bármilyen formában közreműködjön terrorista propagandák közzétételében.

A szervezet által nemrégiben kiadott, 'Terrorista toborzás: az erőszakos radikalizálódást elősegítő tényezők' címet viselő nyilatkozat arra figyelmeztet, hogy a média túlságosan leegyszerűsített módon, saját érdekeit előtérbe helyezve tekint a világra, és ezt a szemléletmódot a terroristák könnyen kihasználhatják. A Bizottság felhívása szerint az újságírók tevékenysége akár kockázatot is jelenthet az "erőszakos radikalizálódás" elleni küzdelem számára.

"Egyes médiumok az erőszakos radikalizálódást elősegítő propaganda terjesztői, amely olyan összeesküvést szító és leegyszerűsített világszemléletet közvetít, ahol a méltánytalanág és az elnyomás az uralkodó." - áll az állásfoglalásban. "Valamilyen formában szükség lenne... bizonyos önszabályozási elvek vagy magatartási kódex bevezetésére."

A Bizottság közleménye szerint a média jelentős mértékben segíti a terrorista erők toborzását is, hiszen az interneten keresztül lehetővé teszi a "radikális egyének" egymásra találását és kommunikációját, valamint akaratlanul is a terroristák üzeneteinek közvetítőjévé válik. "A média a legfontosabb eszköz, amelyen keresztül megkísérelhető az állampolgárok és a vezető politikusok befolyásolása." - írja az Európai Bizottság felhívása. "Az újságírókra hárul a felelősség, hogy a tömegek tájékoztatására irányuló kötelességük teljesítése közben híradásaik ne váljanak terrorista célokat szolgáló eszközzé."

A média sajátos helyzetét kiemelő állásfoglalás arra figyelmezteti az EU-tagállamokat, hogy a terrorizmus elleni küzdelemhez közös európai stratégia kidolgozására van szükség. Az Unió ugyanis hatékony eszköz lehetne a terrorizmussal kapcsolatos tapasztalatok összegyűjtésére és megosztására, és az erőfeszítések koordinációjával a tagországok sikeresebben vehetnék fel a harcot a problémával szemben.

gaborjákTovábbi hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!