mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Pakots Zsolt
Pakots Zsolt
Advenio Zrt., HírTV Zrt., Lánchíd Rádió Kft.
vezérigazgató, gyártási igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Televíziós nézettség: a focivébé hatásai
2006-06-29 17:16 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Nehéz kiigazodni a nézettségi rangsoron, mióta megkezdődtek a futball világbajnokság mérkőzései. A héten megpróbálunk utánajárni, hogyan is érdemes az eredményeket vizsgálni.

A labdarúgó világbajnokság megkavarta a nézettségi eredményeket. Ha ugyanis minden műsort csak egyszer, a legnézettebb adásával veszünk figyelembe, a mérkőzések jelentős része nem kerül be a legnépszerűbb műsorok rangsorába. Ráadásul a nézettségi eredmények között elkülönítetten szerepelnek a meccsek és a Sport Klub: focivébé c. összeállítás, amely tulajdonképpen csupán a közvetítések keretét adja.

E heti nézettségi körképünkben éppen ezért csupán a kereskedelmileg kiemelt 18-49 éves korosztályra fókuszálunk, és megvizsgáljuk, hogyan változtatják ezek a körülmények a nézettségi rangsorokat.

Amennyiben minden műsort csak egyszer, a legnézettebb adásával veszünk figyelembe, úgy a legnépszerűbb programok rangsorában egyértelműnek tűnik a TV2-s adások arányának túlsúlya. Ebben az összeállításban mindössze hat RTL Klub-os cím szerepel, amelyet elnyom a versenytárs adó 24 műsora.

Az élen azonban ebben az esetben is a labdarúgó világbajnokság egyik közvetítése végez. A Hollandia-Portugália meccset a 18-49 éves korosztályból mintegy 810 ezres közönség követte - a mérkőzés keretéül szolgáló Sport Klub pedig átlagosan 807 ezres nézőtáborra tett szert. Ilyenformán bármelyik műsorformát is vesszük alapul, a fiatalabb célcsoportban az RTL Klub június 25-i adása lett a 25. heti nézettségi verseny győztese.


Ha a Sport Klub adásait és a focivébé meccseit elkülönítve vesszük figyelembe, ugyanakkor engedjük, hogy egy-egy műsor ne csupán legnézettebb adásával szerepeljen, egészen másfajta rangsorral kerülünk szembe. Ebben az összeállításban az RTL Klub fölénye tűnik egyértelműnek, hiszen a két versenytárstól a listába került műsorok aránya csaknem az előző rangsor fordítottja. E szerint a rendezés szerint a TV2 csupán 8 programjával került a legjobb 30-ba, a fennmaradó helyeken pedig kevés kivétellel a futball világbajnokság egyik mérkőzése, illetve a közvetítő Sport Klub szerepel.


A legletisztultabb képet mégis talán akkor kapjuk a 25. hét tényleges nézettségéről, ha eltekintünk a Sport Klub és a meccsek duplikációjától, és a műsorokat nem csupán legnézettebb adásukkal rendezzük rangsorba. Ebben az esetben ugyanis a közönségarányok által is mutatott, jóval kiegyensúlyozottabb nézettségi verseny eredményei tárulnak elénk.

Összeállításunkban a Sport Klub és a mérkőzések nézettsége közül minden esetben a meccsek eredményeit vettük figyelembe, és az így kialakult listában csaknem döntetlen az RTL Klub és a TV2 küzdelme. Az élen persze így sem sokat változik a sorrend - továbbra is a legnézettebb a Hollandia-Portugália meccs -, a továbbiakban azonban az előző két rangsorhoz képest egészen más az egyes műsorok (na és a csatornák) helyzete.


Márpedig a napi közönségarányok tanúsága alapján valóban nem az első két összeállításhoz hasonlóan egyértelműnek tekinthető a 25. heti nézettségek alakulása. Bár a hét első felében szépen vezetett a kereskedelmi célcsoportban az RTL Klub, a hét végére fordítani tudott a versenytárs csatorna.


gaborják


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!